Lucía Álvarez “La Piñona”

A Jimena de la Fronterában (Cádiz) született Lucía Álvarez ‘La Piñona’ gyermekként kezdett táncolni Gibraltár különböző táncakadémiáiban, mígnem 17 évesen Granadába költözött azzal a szándékkal, hogy bővítse tudását. Alig egy évvel később úgy döntött, hogy Sevillában telepszik le, ahol jelenleg is él, és elkezdi tanulmányait a Cristina Heeren Flamenco Alapítványban, ahol többek között olyan mesterekkel tanulhatott, mint Milagros Mengíbar, Rafael Campallo és Carmen Ledesma. Emellett olyan táncfigurák mellett képzi tudását, mint Andrés Peña, Eva Yerbabuena, Rubén Olmo vagy Andrés Marín.

Profi pályafutása először a sevillai El Arenal és Los Gallos tablao-kban kezdődött, majd a főbb nemzeti tablao-k, mint például a barcelonai El Cordobés vagy a madridi székhelyű El Corral de la Morería és Villarosa, amíg 2009-ben el nem nyerte az első díjat a sevillai flamenco entitások szövetsége versenyén, valamint 2011-ben pedig a Desplante-díjjal tüntették az 51. Las Minas Nemzetközi Cante Fesztiválon La Uniónban (Murcia), amely kétségtelenül a flamenco világ egyik legrangosabb elismerése.
Ettől kezdve a művész főtáncosként szerepelt az Andalúz Balett: Tierra Lorca előadásában és a flamenco olyan nagy neveivel működik együtt a világ legjelentősebb fesztiváljain, mint például a Manuel Liñán, akit a Reversible-ben kísér; Esperanza Fernández, a De lo jondo y verdadero című turnéján; Arcángel Tablao előadásában vagy Miguel Ángel Cortés gitáros, akivel együtt vendégszerepel bailaoraként Sonantas en tres mozgások című műsorában.
Lucía La Piñona ugyanakkor saját munkáiban is megmutatja művészi képességeit, amellyel nagy kritikai és közéleti sikereket ér el. Egy homokszem, mellyel szólistaként debütált a Festival de Jerez-en 2012-ben; és a La vida, la carne y la tierra (2014), amelyet a Málagai Cánovas Színházba vitt; 2018-ban a Festival de Jerez-ben Emovere előadásával mutatkozott be, amellyel jelölést kapott a MAX AWARDS-ra, mint a legjobb női táncelőadó, és két jelölést kapott a LORCA AWARDS-ra, mint a legjobb női táncelőadó és a legjobb előadás. Ezzel a munkával generációja egyik legígéretesebb bailaorájaként konszolidálta magát. 2019-ben bemutatta a Recital című előadást a Toulouse-i Flamenco Fesztiválon (Franciaország), majd később a madridi Teatro Realban. Emellett 2020-ban új kreatív kihívás elé nézett az Abril című alkotással, amelynek premierje a sevillai Bienal de Flamenco-n történt, és amelyben Pedro G. Romero művészeti vezetőként és Alfredo Lagos zenei igazgató kísérte.
Pályafutása során lehetősége volt bemutatni művészetét a főbb hazai és nemzetközi eseményeken, a jerezi Flamenco Fesztiválon, a sevillai Bienal-on vagy a Madridi Flamenco Fesztiválon át a Mont de Marsan Flamenco Fesztiválonig Nimes-ben és Saint Tropezben. (Franciaország), a Düsseldorfi Fesztivál (Németország) vagy a Tokiói Flamenco Fesztivál (Japán) és sok más mellett olyan országokban, mint Ecuador, az Egyesült Államok, Szentpétervár, Libanon, London, Hollandia, Belgium vagy Kenya, ahol együttműködött a London Garden Operával a Carmen című előadásban.

Július 23. szombat

21:00 - 22:30 | Lucía La Piñona | Tánc

Táncelőadás 2 részben


Lucía la Piñona