EtnoRom

Az együttest a roma zene világhírű szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaiból. Dalaikra az elmúlt évtizedekben Japántól az Egyesült Államokig milliók ropták, hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendülő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közönség.

Az EtnoRom megalapítása olyan állomás, mely a világok hídján fog egybe múltat és jelent, a nyers, ősi hangot és a robbanékony világzenei hangzást.

Az EtnoRom repertoárja az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazzel fűszerezett „roma világzenéig” ível: a cigány kultúrákat, mélyen parázsló érzéseket dallamba-ritmusba forrasztó zenei világ az együttesvezetők, Balog József és Künstler Ágnes kanyargós életútjának történeteiből fonódik össze és alakul máig. Balog Józsefet zenei munkásságáért a 2011-ben alakult Boldog Ceferino Lovagrend – a világon egyedülálló keresztény roma lovagrend – a „Roma Zene Nagykövetévé” avatta.

A dalok az ő, és Künstler Ágnes, a „buja hangokkal táncoló” varázslatos hangján szólalnak meg és repítik a közönséget messze a mindennapoktól, egy távoli, örömökkel-fájdalmakkal teli, végletes világba. Az EtnoRom megtalálta azt a dinamikus harmóniát, amely a koncerteket egy folyamatos, transzcendens vibrálásba forrasztja, melyben romák és nem romák átélhetik, hogy bár a mindennapokban évezredes távolból közelítünk egymáshoz, valójában mindig egy utat jártunk.

 „Künstler Ágnes (ének) és Balog József (ének, gitár)  zenei adottságai, előadásmódja etalonnak, mértékadónak, igazodási pontnak számít a műfajban mindmáig. Magyarán: ők A HANG (mármint a női és férfi) a magyarországi roma zenében.” (Olasz Sándor: riff.hu oldalon írt kritikájából egy részlet.)

Az együttes kétszer nyerte meg a Budapest Fringe Fesztivál szakmai fődíját, elsöprő sikerrel koncertezett Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, Észtországban, Ukrajnában, Hollandiában, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.

Az EtnoRom első albumát – mellyel megteremtette a „roma világzene” fogalmát – „Rományi Luma – Gipsy World” címmel 2006 őszén jelentette meg a Fonó Records.

A második, „Diri, Diri” című, széles érzelmi skálát bejáró, mégis könnyed, pörgős album 2011 tavaszán jelent meg a Gryllus Kiadó gondozásában.

Harmadik albumuk „Roma ízek” címmel 2016 karácsonyán jelent meg szerzői kiadásban. A lemezen 12 vadonatúj dal hallható, melyek a roma folklór jegyében született saját szerzemények.
(Ceglédi Alexandra)

Július 22. péntek

18:00 - 19:30 | Etnorom | Zene

Nagykoncert

 


Etnorom