Juan José Jaén Arroyo “El Junco”

Juan José Jaén Arroyo, művésznevén, “El Junco”, Cádizban született a Santa María negyedben, 1975-ben. 8 évesen kezdett táncolni. Pár évvel később már az Enrique el Mellizo flamenco együttes tagjaként különböző tévé műsorokban is szerepelt, később egyre többször lépett fel híres művészek oldalán. ’93-tól Sevillában folytatta tanulmányait, a híres Manolo Marín flamenco mester tanítványaként. Szintén ez évben megnyerte a nemzeti flamenco versenyt, ahol a zsűri Cristina Hoyos, Manolo Marín és Milagros Menjíbar voltak.

Sok külföldi kurzus és fellépés után, ’96 és 2005 között első szólistája lesz Cristina Hoyos flamenco együttesének. Vele kerültek bemutatásra az alábbi darabok:

  • Caminos Andaluces
  • Arza y Toma
  • Al Compás de Tiempo
  • Tierra Dentro
  • Tiempo y Compás
  • Yerma

Ez utóbbi előadás az Andalúz Balett-tel közösen készült, melynek vezetését Cristina Hoyos vette át, és ahova ő is továbbszerződött ekkor már nemcsak szólistaként, hanem, mint koreográfus is. 2005 és 2007 között készültek el a „Viaje al Sur” és a “Romancero Gitano” darabok.

Az SGAE (General Society of Authors – Szerzői Jogvédő Szervezet) a Romancero Gitano című művéért MAX-díjjal tüntette ki, 2008 legjobb férfi táncművészeként.

Ez évben mutatta be saját előadását is, “Junquerias” címmel, melyet feleségével, a sevillai születésű Susana Casas-szal alkottak a Shanghái (Kína) Világkiállításra. A premier a Spanyolországot reprezentáló Pavilonban volt, az Andalúziát bemutató hét keretében.

2017-ben turnéra indul, meghívott művészként Israel Galván „La Fiesta” című előadásával. Az előadást bemutatták Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Barcelonában.

2021-ben mutatta be legújabb előadását “PASAJE 35” címmel, mely az elmúlt 35 év művészi pályafutását öleli fel, s melyet szülővárosában a Gran Teatro Falla de Cádiz színházban mutatott be.

Július 24. vasárnap

21:00 - 22:30 | El Junco y Susana Casas | Tánc

Táncelőadás 2 részben

 

El Junco és Susana Casas
El Junco y Susana Casas